Den 68. Nordnorske Kunstutstilling

Utstillingen står fra lørdag 25. oktober til og med 8. november.

Den 68. Nordnorske Kunstutstilling 2014 presenterer 22 verk av 18 kunstnere (en duo), hvorav hele 10 debutanter.

Aleksander Johan Andreassen • Yamile Calderón • Odd Fyhn • Grethe Irene Einarsen
Monica Milch Gebhardt • Ragna Misvær Grønstad • Sigfrid Hernes • Ottar Karlsen
Tom S. Kosmo • Inger Blix Kvammen • Lena Katrine & Heidi-Anett • Guri Moe • Per Kristian Nygård • Margrethe Pettersen • Gjert Rognli • Randi Berit Sjølie • Lisbeth Skranes • Håvard Stamnes

Av disse er følgende kunstnere fra eller bosatt i Finnmark:

Ottar Karlsen

debutant (f. 1982, Hammerfest) jobber primært med tegning. Arbeidene tar utgangspunkt i undersøkelser omkring landskap, naturfenomener og litteratur. Naturtro landskapselementer blandes med enkle strektegninger, og begge insisterer på sin rett til selv å definere hva betrakteren har foran seg, et landskap, en tegning eller et flatt papir.

Randi Berit Sjølie

debutant (f. 1945, bosatt i Vadsø), Sjølie har deltatt på Morten Krogvolds fotokurs,
og er utdannet arkitekt og tømrer. Husets uttrykk opptar henne, husets sjel og hva det
kan fortelle om bygger og bruker. Stabbursrekka er et uttrykk innenfor samisk byggeskikk,
brukt til lagerformål av de flyttende reindriftsfamiliene.

Lena Katrine og Heidi- Anett

Kunstnerduoen er debutanter og består av Lena Johansen (f. 1980, Båtsfjord) og Heidi- Anett Haugen (f. 1985, Klepp) . I verket Construction har Johansen og Haugen arrangert sine kropper sammen til en skulpturell form i et iscenesatt fotografi.

Inger Blix Kvammen

debutant, (f. 1954, bosatt i Kirkenes) er utdannet ved Alta lærerhøgskole og Universitetet i Bergen. Kvammen er antatt med verket Memory Kaukasus. Fotoserien er tatt i tyrkisk Kaukasus, i Ani, tidligere armensk hovedstad som nå ligger i ruiner på tyrkisk side.

Sigfrid Hernes

(f. 1956, bosatt i Alta) har utdannelse fra Statens Kunstakademi, Vestlandets Kunstakademi og Hochschule fur Bildende Kunste, Dresden, Tyskland. Hernes oppsøker landskap som fascinerer henne og leter seg fram til det mest særpregene ved stedene. Hun dokumenterer disse ved hjelp av foto, video og skisser og bruker dette som utgangspunkt til scener i kunstarbeidene sine.

Monica Milch Gebhardt

(f. 1974, Hammerfest) er utdannet ved Kent Institute of Art and Design i England. Gebhardt er antatt med verket ”Remember me – Arctic Childhood Revisited”. Inspirert av barns virkelighetsopplevelse har hun oppsøkt egne barndoms steder og rekonstruert vage minner fra en oppvekst i nær kontakt med den arktiske naturen.

Odd Fyhn

debutant (f. 1947, Hammerfest),har alltid bodd i landsdelen og ved havet. Hans utdannelse og arbeidsfelt er psykologi, men som kunstner er han autodidakt. I Fyhns barndom opplevde han at folket og havet var i balanse og harmoni. Folket var aktive og laget det de trengte – hus, naust, båter. Fyhn ønsker å formidle den glede, stolthet og forundring de må ha følt da de sto der og betraktet sine fullførte verk: ”Dæven, den blei fin! Korsn fikk vi det til”!!??” Og se nå, hvordan ettertiden lar disse kulturmanifestasjonene forfalle og minnene blekne.