RJ-Katalogfoto.jpg

Konstruerte Miljøer II

Robert Julian B. Hvistendahl

9.03 - 30.03

Vi har den gleden å vise utstillingen Konstruerte Miljøer II av Robert Julian B. Hvistendahl (f.1987). Han holder til i Tromsø, og har vært aktiv i byens kunstmiljø siden avslutningen av hans mastergrad ved Kunstakademiet i Tromsø i 2017, der han også vant BKHs kunststudentstipend for sitt prosjekt.

Kunstneren uttaler:

For utstillingen ved Alta Kunstforening skal jeg presentere prosjektet Constructed Environments. Prosjektet er en undersøkelse av hvordan miljøer blir skapt, utviklet, og til slutt oppløst, og hvilke spor de legger igjen. Dette baserer seg på min pågående skulpturelle praksis, hvor jeg kobler forskjellige fysiske/mekaniske prosesser og tilstander opp mot sosiale forhold og prosesser.

Som nyetablert kunstner har Hvistendahl mange gruppeutstillinger og flere soloutstillinger bak seg. I tillegg til utstillingen ved Alta Kunstforening forbereder han seg på en soloutstilling ved Kunstpunkt Lista, Agder Kunstsenter, senere i år.

Foruten sin kunstpraksis jobber Hvistendahl som tekniker ved Tromsø Kunstforening og som kurator ved det kunstnerdrevne visningsrommet Kurant i Tromsø.

Suspensjonsmekanisme , 2017, Vann, Gummistrikk, Bøye, Blandede Materialer, Foto: Jon Sivertsen   Spenningstilstand 13 (Friksjon) , 2017, Gummistrikk, Sand, Sirup, Foto: Matti Aikio

Suspensjonsmekanisme, 2017, Vann, Gummistrikk, Bøye, Blandede Materialer, Foto: Jon Sivertsen

Spenningstilstand 13 (Friksjon), 2017, Gummistrikk, Sand, Sirup, Foto: Matti Aikio

Robert Julian B. Hvistendahl’s sculptures and installations seem at first glance to be motionless. On closer inspection, however, it becomes clear that they have a built-in-tension that suggests they can disintegrate, break up or explode at any moment. This built-in-tension contrasts with the materials and objects that Hvistendahl makes use of in his works. No matter whether it is a question of timber, rubber bands or glass objects, they appear to be unnoticed and undramatic in their everydayness. This points to the fact that even the smallest thing exerts an effect, not only in art but also in life. Transferred to society, this state of tension that arises in Hvistendahl’s art can remind us of the complex and dynamic relation between the individual and society as a whole.

– Tekst fra utstillingskatalogen til utstillingen “On Adaptation” i Tromsø Kunstforening, 2017.